London är en helt fantastisk stad som många svenskar besöker varje år. Många reser dit för att njuta av den härliga atmosfären och de fina shoppingmöjligheterna. Det finns dock även många som åker till denna världsstad för att ta del av alla kända sevärdheter, och den som gör det kommer inte att bli besviken.

Kända byggnader

Precis som i de flesta andra stora städer, och framför allt huvudstäder, finns det gott om kända byggnader i London. Att åka till en sådan stad för att besöka byggnader kan låta tråkigt, men med de här byggnaderna blir det allt annat än trist. Det blir tvärtom mycket intressant. En byggnad som de allra flesta har hört talas om är Big Ben. Det är en av stadens mest välbesökta attraktioner, och eftersom detta välkända klocktorn ligger precis intill Houses of Parliaments, går det att slå två flugor i en smäll och besöka flera viktiga byggnader samtidigt. Parlamentshuset byggdes åter upp 1858 efter att tidigare ha brunnit. Big Ben togs i bruk året efter, 1859. En annan både betydelsefull och vacker byggnad som alla Londonresenärer bör ta sig tid att besöka är Westminister Abbey.

När det är dags för en ny monark att krönas i England är det i denna gotiska kyrka det sker. Här är det också vanligt att kungligheter gifter sig, och det ligger också många kända personer begravda här. För den som är intresserad av kungligheter finns det dock en annan byggnad som kanske är ännu mer lockande att besöka. Vi pratar förstås om Buckingham Palace. Detta är Drottning Elizabeths officiella bostad, och här bor naturligtvis även hennes make, prins Philip. Som turist och besökare kan man snabbt få veta om drottningen är hemma, eftersom flaggan alltid är hissad om hon befinner sig på slottet. För den som har ett intresse för historia kan det också vara spännande att besöka Tower of London. Här går det bra att titta på de gamla fängelsehålorna som figurerar i många berättelser från svunna tider, då andra kungligheter regerade. Towern spelade till exempel en stor roll då Drottning Elizabeth I var regent i England.

Andra betydelsefulla sevärdheter

Det finns förstås mycket annat av betydelse än enbart byggnader för den som besöker London. Piccadilly Circus är ett känt turistmål i hjärtat av staden. Det här är en omtyckt mötesplats, inte bara bland turister utan även bland Londonborna. Här samlas många för att kunna gå ut och fika, äta eller shoppa, eftersom det finns gott om sådana möjligheter i nära anslutning. En annan mycket känd plats är Trafalgar Square som kan stoltsera med att vara ett av världens mest kända torg. Ett annat spännande turistmål som tilltalar alla som är intresserade av kändisar är Madame Tussauds. Här hittar man världens allra största samling av vaxdockor föreställande alla typer av kändisar. Det här häftiga museet har varit öppet för besökare i cirka 200 år, vilket i sig är mycket imponerande. Naturligtvis har kändisarna bytts ut genom årens lopp och idag hittar man såväl nutida fotbollsspelare som kända filmkaraktärer och kungligheter här.