Sevärdheter i New York

Det finns få andra städer i världen som kan stoltsera med så många sevärdheter som New York. Det här är en stad som det skulle gå utmärkt att vistas i under en månads tid utan att hinna se alla betydande sevärdheter. Det säger en hel del om hur mycket det faktiskt finns att se och göra i den här metropolen.

Mycket som inte får missas

Det finns många attraktioner i New York som man helt enkelt inte får missa när man väl befinner sig där. Det handlar om allt från stora torg till monument. En av de sevärdheter som många först kommer att tänka på är Frihetsgudinnan, och det här är mycket riktigt en av de saker man definitivt bör se till att få bocka av på listan över platser man besökt. Den kanske mest kända statyn i hela världen står på en piedestal på ön Liberty Island, belägen vid Hudsonflodens utlopp. Sannolikheten är stor att man kan skåda statyn redan när man flyger in över staden för att landa, men kanske vill man även få en chans att se den på närmare håll, inte minst för att kunna föreviga den på bild.

Minnesplatsen för World Trade Center, där tvillingtornen stod innan de så tragiskt rasade efter terrorattacken 2001 är förstås en sevärdhet som man nästan måste besöka under sin stadsvistelse. Det är en plats för eftertanke, och en plats fylld av vemod, men också en så viktig och betydelsefull plats. Empire State Building som var världens högsta byggnad fram till 1972 är också en attraktion som de flesta är intresserade av att ta en närmare titt på.

Kända arenor och torg

Den som är sportintresserad har säkert hört talas om Madison Square Garden, och även om man inte är intresserad av sport är sannolikheten stor att namnet någon gång har dykt upp. Den här arenan är bland annat hemarena för New York Rangers, ishockeylaget som ju många kända svenskar spelar i, men det är också en arena där man låter stora konserter gå av stapeln med jämna mellanrum. En annan plats som länge varit mycket känd är Times Square, en gatukorsning som återfinns där Broadway korsar 7:e avenyn. Här finns mängder av enorma reklamskyltar, vilka ofta skymtar i diverse filmer, och här finns naturligtvis butiker så att det räcker och blir över. Mellan 35 och 40 miljoner personer brukar ta vägarna förbi Times Square varje år, vilket säger mycket om hur populär denna sevärdhet faktiskt är.

En världskänd bro

En mycket välkänd sevärdhet som kan vara rolig att se under en vistelse i New York är Brooklyn Bridge. Denna enorma hängbro figurerar på många posters och tavlor, vilket är fullt förståeligt då den är mycket vacker. Den utgör en länk mellan Brooklyn och Manhattan där den sträcker sig över East River, och den har prytt sin plats sedan 1883. Detta gör den för övrigt till en av de äldsta hängbroarna som fortfarande finns kvar i världen. Den som vill utforska Manhattan under en dag kan passa på att ta turen över Brooklyn Bridge.