Resa med hund

Vad behöver du tänka på om du ska ta med hunden på din utlandsresa? Detta är en fråga som är väldigt relevant då många kanske inte känner till vad som gäller i och med en utlandsresa med en i de flesta fall, hårig livskamrat eller mindre förekommande, en naken sådan. Oavsett vilket så finns det flertalet olika aspekter att ta i tur med innan du kan resa med hunden utomlands.

Bra att tänka på innan avresa med hunden

Att ta med sin hund på en utlandsresa kräver sin planering och detta skall vi försöka bena ut så att du får lite klarhet i vad som gäller. Innan avresan är det bra att se till så att du har koll på vad som gäller för hunden i det landet du skall resa till. Detta genom att läsa på information för det specifika landet du skall resa till angående införsel samt utförsel av hunden. Om du inte hittar info på nätet exempelvis så kan du alltid besöka ambassaden för det landet du skall resa till, som i sin tur kommer berätta vad som gäller. Inresan till Sverige har också sina regler beroende på vilket land du besökt med hunden. Därav är det bra att alltid dubbelkolla med Jordbruksverket vad som gäller för inresan från landet du tänkt resa till med hunden.

Det absolut viktigaste att tänka på inför resan med hunden är att hunden har pass, ID-märkning samt blivit vaccinerat mot rabies. Dessa tre är ett måste om du skall ta med hunden på en resa inom EU. Gäller det andra länder utanför EU kan det se annorlunda ut beroende på vart du tänkt åka med hunden. Tar du ett rabiesvaccin för hunden skall den ge ett skydd för 3 år framåt och då behövs inte en ny dosering göras inom denna tidsram. En viktig aspekt att tänka på är att ta rabiesvaccinationen senast 3 veckor innan avresa. Detta är tiden den behöv innan den ger en fullgod effekt.

Ett pass till hunden kan du skaffa genom att boka en tid till veterinären. Väl där kommer veterinären intyga att allt stämmer samt utfärda passet. Ett sånt här besök tar ca 20 minuter och när du lämnar besöket får du passet med dig på direkten. När det gäller ID-märkningen så skall alla hundar som vistas i Sverige ha ett speciellt ID-nummer som är registrerat i Jordbruksverkets hundregister.

Försäkringen på hunden vad gäller vid utlandsresa

Att kolla över med ditt försäkringsbolag vad som gäller för hunden vid en utlandsresa är också att rekommendera. Säg att du hamnar i en sits där du behöver uppsöka vård för hunden på resan då är det bra att ha alla kort på borden för att veta vad som gäller och inte gäller. Vissa försäkringar kanske inte har någon verkan vid en eventuell utlandsresa. Då kan det vara bra att fråga vad som gäller för att få det gjort innan avresa.

Avslutningsvis så är det en hel del att hålla koll på men är du ute i god tid så har du mycket vunnet. En bra sak att förhålla sig till är att när du börjat planera för resan gör du det även för hunden.